Renate Dorrestein in concert

Het duister dat ons scheidt – Corrie van Binsbergen en band
Renate Dorrestein

Het motto van de Boekenweek 2006 was ‘Boem Paukeslag: schrijvers en muziek’. Ter gelegenheid hiervan is er een speciale muzikale CD verschenen: Renate Dorrestein in concert.

Deze opname is de registratie van een bijzondere avond in het Amsterdamse BIMhuis, waar in mei 2005 een reeks literaire concerten plaatsvond. Schrijvers droegen daarbij voor uit eigen werk, begeleid door een muzikaal scenario dat werd geschreven door de initiatiefneemster van dit project, jazz-gitariste Corrie van Binsbergen, en dat spectaculair door haar en haar muzikanten werd uitgevoerd.

Van Binsbergen koos Het duister dat ons scheidt voor haar avond met Dorrestein. De muziek die zij bij het boek schreef is volgens haar ‘als de soundtrack bij een film voor je oren.’ Haar besluit om Dorresteins werk in muziek om te zetten, lichtte zij als volgt toe: ‘Zodra ik een boek van Renate Dorrestein lees, blijven allerlei – ook zeer dringende – zaken liggen of ga ik niet slapen; in elk geval moet dat boek uit. Spannend als een film van Hitchcock. Een bijzonder aantrekkelijke mengeling van humor en suspense.’

De cd is helaas uitverkocht.

Op 15 maart 2006 werd de CD feestelijk gepresenteerd in het BIMhuis in Amsterdam. Klik hier om een fragment ervan te beluisteren.

Renate Dorrestein over haar concert: ‘Ik voelde me net Sting. Het was geweldig om op dat podium te zitten met al die swingende muzikanten om me heen. Ik kon me soms amper concentreren op het voorlezen van mijn tekst, zo graag wilde ik de muziek horen. Het was enorm inspirerend. Na afloop zei ik meteen tegen Corrie: ‘Ik wil met jullie op toernee!’’

Die wens kwam uit. Op 18 maart 2006 werd het muzikale programma rond Het duister dat ons scheidt herhaald in Rotterdam.