is er hoop in de media

Overtuigend tot leven gewekte personages

Herman Jacobs in Knack

“Collega-boekbesprekers, ik groet u en ontzeg u beslist niet het recht om ook over dat boek dan weer smalend te doen, maar deze lezer heeft van is er hoop en zijn overtuigend tot leven gewekte personages genoten.

Jawel, vormelijk is ook deze roman weer aan de gladde kant, maar is er iets mis met vakmanschap? Je zou kunnen zeggen dat Dorrestein tegenwoordig ‘laagdrempelige’ boeken schrijft. Maar wat is is er hoop, mét die beperktheid, vele malen genietbaarder, relevanter en minder debiliserend dan het zoveelste zogenaamd ‘literaire’ romannetje over niks.”

Geen hoofdletters, geen vraagtekens

Een pak melk! In één keer leeg! Het duizelt Igor als hij zijn baas op de sociale werkplaats voor het eerst een pak melk aan de mond ziet leegdrinken. Het duizelt Igor wel vaker, van onbegrip of gebrek aan structuur, maar gelukkig heeft hij zijn oma, Nettie, wc-juffrouw, om op hem te passen. is er hoop is niet het vervolg maar de spiegeling van Zolang er leven is (2004), het boek over de well-to-do in moeilijk vaarwater: nu is de ongelukkigen geluk gegund.

Lees de volledige recensie van Daan Stoffelsen op Recensieweb.nl

HP / De Tijd

Dorrestein maakt je deelgenoot van de hilarische redeneertrant van Igor. Het boek heeft vaart maar nauwelijks plot, en toch pakt Dorrestein je bij je lurven.
Lees de volledige recensie [PDF | 688 kb].

Kunststof TV

De jonge Renate had geen zin in een studie, maar wilde werken. Voor Panorama reisde ze als journalist over de wereld. Later bij Opzij, Viva en De Tijd leren de lezers haar als een provocerende, feministische columniste kennen. Maar het echte schrijverschap trekt: Dorrestein gaat romans schrijven. En met succes. Buitenstaanders, Vreemde Streken, Het Perpetuum Mobile Van De Liefde, Het Hemelse Gerechte, Ontaarde Moeders, Een Hart Van Steen, Want Dit Is Mijn Lichaam, Verborgen Gebreken, Mijn Zoon Heeft Een Sexleven, het zijn er nog maar een paar. Vaak vertelt ze de lezer dat het kwaad zich dichter bij huis bevindt dan we denken. Dat is ook het geval in haar nieuwe roman Is Er Hoop: de zwakbegaafde Igor zet, als hij met een vriendin een baby steelt, niet alleen zijn wereld op zijn kop, maar ook die van zijn omgeving.

Bekijk hier de uitzending.

Trouw

Ze spaart Mariabeeldjes, is een verklaard feministe, verkocht miljoenen boeken, maar kreeg nog nooit een grote literaire prijs. Renate Dorrestein (55) schrijft graag over het gezin als gruwelkabinet, als bij uitstek onveilige haven. Maar over haar eigen ouderlijk gezin wil ze niet praten. „Dat is mijn eigen spookhuis.” Donderdag verscheen haar 22ste roman: ’is er hoop’.

Lees het volledige artikel op trouw.nl.

Een rot in het vak

Een rot in het vak; zo kunnen we schrijfster Renate Dorrestein inmiddels wel noemen. Met flink wat bestsellers op haar naam, staat elk nieuw boek dat ze uitbrengt garant voor succes. Haar nieuwste heet: ‘is er hoop’.

Renate Dorrestein is een kei in het schrijven vanuit verschillende perspectieven. Zo schreef ze in Echt sexy vanuit de belevingswereld van een 13-jarig meisje en kroop ze voor is er hoop in de huid van Igor, een jongen met een bijzonder laag IQ.

Lees de volledige recensie van Marieke Brouwer op ze.nl.