Leestip van de maand

Zulajka opent haar ogen

049efc5a-1ae6-47cd-afc7-cb4d0788044c

Zulajka is een jonge Tataarse boerin, die met haar veel oudere man en haar schoonmoeder (Zulajka noemt haar Vampiria) woont in een dorpje waar de tijd al eeuwen stilstaat – totdat Stalin zijn eerste vijfjarenplan invoert en de Rode Brigades op het platteland verschijnen om graan te confisqueren voor de fabrieksarbeiders in de steden. Vanaf dat moment haalt de geschiedenis Zulajka en de haren in. Zulajka opent haar ogen is het bijna onwaarschijnlijk gave debuut van de Russische schrijfster Guzel Jachina, een verhaal over de verschrikkingen van de deportaties naar Siberië, maar bovenal een roman die op wonderlijk poëtische wijze verslag doet van hoe het menselijk hart altijd, onder alle omstandigheden, blijft hunkeren naar verbinding. O, wat hoopte ik al lezend vurig dat ogenschijnlijk simpele Zulajka van het leven toch nog een herkansing zou krijgen.

Max, Mischa & het Tet-offensief

9200000072172061

Ontelbare uren zat ik vastgelijmd aan Max, Mischa & het Tet-offensief, het meest recente meesterwerk van de jonge Noorse auteur Johan Harstad. Max verhuist als kind van Stavanger naar New York, omdat zijn vader daar een betere baan kan krijgen. Ontheemd zijn, je wortels zoeken, dat zullen de thema’s van zijn leven blijven. Max is een jongen die de tijd wil vasthouden en die zich vastklampt aan zijn dierbaren, die hij één voor één zal moeten loslaten, ook zijn zeven jaar oudere geliefde Mischa en zijn geheimzinnige oom Owen. Ruim twaalfhonderd pagina’s telt deze roman, die niet zozeer door een plot als wel door het leven zelf wordt voortgestuwd – maar toen ik het boek uit had, wenste ik dat het nog twee keer zo dik was geweest. Meeslepend, hartverwarmend en verpletterend origineel.

Noodlanding

b14dd4f4-9374-4551-9ec4-1a6ac3f30312Voor het geval u afgelopen maand de vijfde editie van de Week van het Korte Verhaal hebt gemist gaan we snel even de schade inhalen met Noodlanding van Kira Wuck, een bundel verhalen die aankomen als mokerslagen. Wuck kreeg me twee jaar geleden al knock-out met haar poëzie-debuut Finse meisjes en ook haar proza is meer dan overrompelend te noemen. ‘Mijn broer Edgar werd dood aangetroffen met drieënzeventig hotdogs in zijn maag,’ zo steekt een van de verhalen van wal, en voordat je het weet, bevind je je in een universum waarin je van schaterlach naar koude rilling en diepe deernis wordt gesleept. Wuck schrijft stoer en hardhandig, maar toch ook héél precies en met een fenomenale helderheid. ‘Dood gaan we toch,’ merkt een van haar personages op. Ik zou zeggen: eerst Noodlanding lezen, en dan pas sterven. Uitgeverij Podium.

Fates and Furies

9eae43ef-3aea-4248-9f3c-ac6c754e2d23

Ondanks een vernietigende recensie in The Guardian die mij zowat een lekkende hartklep van woede bezorgde, heeft dit prachtige, tot in alle uithoeken voldragen boek toch het publiek weten te vinden dat het verdient. Het vertelt over de intimiteit maar vooral over de geheimen van een lang en gelukkig huwelijk, waarbij voor mevrouw de echtgenote nu eens een heel andere rol is weggelegd dan we doorgaans gewend zijn. Het einde maakte me sprakeloos, zo weergaloos viel alles toen samen. Ik zeg: lezen!

Styx

 6e315b75-72ba-478c-8715-5d33606adbfdNederlands grootste stripkunstenaar en undergroundtekenaar Peter Pontiac had al geruime tijd het voornemen om een graphic novel over de dood te maken: Styx, of de zesplankenkoorts. Toen hij er eindelijk de juiste vorm voor had gevonden, ontaardde het maken van Styx zoals hij zelf zei in een wedstrijd armpje drukken met Magere Hein, omdat hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn. Hij heeft zijn beeldverhaal niet kunnen voltooien. Uitgeverij Podium heeft Pontiacs virtuoze Unvollendete toch uitgegeven, aangevuld met een keuze uit de correspondentie die Pontiac vanuit zijn ziekbed voerde. Deze even aangrijpende als hilarische mails, vaak rijk geïllustreerd, zijn niet alleen een verslag van zijn ziekte, maar bieden vooral een inkijkje in de werking van een volstrekt uniek kunstenaarschap. De Volkskrant had er vijf sterren voor over. ‘Diepzinnig, pijnlijk en ontroerend.’

 An untamed state

8aeca1bf-881c-4e9a-a0ab-71d602118ab4Aan het geprivilegieerde leven van de Haïtiaanse Mireille Duval Jameson komt abrupt een einde als ze op klaarlichte dag voor de ogen van haar man en kind door een gewapende bende wordt gekidnapped. Het verhaal dat zich dan ontspint in Roxana Gay’s debuutroman An Untamed State is letterlijk adembenemend gruwelijk, maar tevens van een onaardse schoonheid, vooral door het verbluffende einde vol verzoening. Ik ga er verder geen woord aan vuil maken. Lees dit boek. Ik deed het al aan vijf vriendinnen cadeau. Met de essaybundel Bad Feminist liet Gay al zien dat ze van wanten weet, maar haar roman slaat alles dat u ooit gelezen hebt. In het Nederlands verkrijgbaar als In ongetemde staat.

Lees ook de andere leestips.

Secundaire literatuur

Soms verschijnen er interessante studies over literatuur, waarin het werk van Renate Dorrestein aan bod komt. Zoals bijvoorbeeld Het Heilige huis en De idylle voorbij. Klik hier voor meer informatie over deze en andere boeken.

Renates leesclub

Welkom bij Renates Leesclub. Als lid van de leesclub ontvangt u als eerste het laatste nieuws, informatie over Renates optredens in het land, nieuwe boeken en veel meer. Bovendien ontvangt u interessante leesdossiers plus aantrekkelijke aanbiedingen. U kunt zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief en de leesclub.

 

Discussietips

Discussietips De leesclub

Discussietips Zolang er leven is

Discussietips is er hoop

Leesclubtips Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor

 

Het werk van Renate Dorrestein in klas of leeskring

MANNEN EN VROUWEN: LIEHIEFDE!?!

Het is met boeken net zoals met mensen. Het zijn vaak amper concreet benoembare zaken waardoor je bij de ontmoeting met de een denkt: ‘wat een griezel!’, of: ‘wat een grijze muis!, dus uit de buurt blijven voortaan,’ terwijl je bij een kort contact met een ander al meteen voelt: ‘dit is iemand met wie ik wel een tijdje opgesloten zou kunnen zitten in een lift’. Lees het volledige artikel. [PDF | 86 Kb]